ЛЮДИ І ЖУКИ

by theOleg

Світлина від Oleg Pavlishchuk.Пропоную вам напівжартівливу класифікацію-порівняння людей і їх схожість з деякими комахами (чи членистоногими). ЗізнАюсь – писав ці рядки і посміхався, згадуючи того чи іншого знайомого, а часом супився – коли приходив на пам’ять досвід не дуже позитивного спілкування.

“Ну ти і жук!» – чули колись таке? Казали? )) Дуже часто під цими словами мається на увазі не образа, а особлива відзнака інтуїції, розуму і працьовитості. Біблія неодноразово згадує комах – навіть приводить їх в приклад лінивим людям (Приповісті 6:6).

Дисклеймер. Це не праця професійного ентомолога, тому можливі наукові неточності. Також, сприймайте текст як жартівливу притчу з алегоріями та метафорами, а не словник з образливих кличок. А ще постарайтесь побачити десь себе – хоча, звісно, це тяжче, ніж бачити інших ))

1. ЧЕРВ’ЯК. Ця істота не має серця. Не має легенів. Не має нирок і печінки. Зате вона має стравохід, і все її життя спрямоване довкола стравоходу. Чи не про таких людей писав Ап.Павло – «їх бог – черево»? Такі люди думають не мозком, і відчувають не серцем. Стравохід – їх командний центр і головний стимул в житті. Це ідеальні споживачі (маю на увазі не лише їжу).

2. БОГОМОЛ. Виглядає дуже духовно і навіть в якійсь мірі екстатично релігійно. Він наче весь час молиться. Насправді ж він не молиться ніколи. А ще богомоли з’їдають своїх же дітей, що не встигли вчасно втекти з батьківського «дому».

3. ПАВУК. Виживає завдяки помилкам необережних. Не те що він пасивно чекає, коли хтось зробить цю помилку – павук докладає зусиль і плете свої сіті задля того, щоб в них хто-небудь потрапив. (Я знаю, що павук не комаха. Ви, думаю, теж )) – так що ідемо далі.) Є шляхи, які здаються комахам прямими, але кінець їх – павутина, вприск травного соку і повільне засинання.

4. ГУСІНЬ. Руйнує приказку «народжений повзати літати не може». Одну частину свого життя проводить на череві, другу частину – в коконі, а залишок життя – розправляє крила і літає досхочу. Яскравий приклад того, що таке трансформація.

5. МУРАХА. Дисципліна, порядок і праця. Заберіть щось одне, і мураха перестане бути самою собою.

6. КОМАР. Взагалі-то комарі харчуються нектаром. Але в житті їх самок наступає період, коли вони потребують свіжої крові. Комарі «вдячні». Вони не просто беруть кров, але і щось дають навзамін – наприклад, малярію, гарячку чи якийсь там гельмінтоз.

7. ЖУК-ГЕРКУЛЕС. Одна з найбільших комах у світі важить «цілих» 100 грам. Разом з тим, цей «жучара» здатен переносити до 8 кг ваги, що робить його чи не найсильнішою істотою в світі. Для нього не так важливо що нести і куди. Головне – нести. Бо взагалі жуки – то такі істоти, що мають підвищену потребу в будь-якій діяльності.

8. БАБКА (вона ж «стрекоза») – чи не найкращий літун комашиного світу завдячує своїм літальним навичкам унікальним очам, кожне з яких складається з 10-30 тисяч фасеток. Частина фасеток розрізняє колір, частина – форму, разом все складає достатню для орієнтування в просторі картинку і – дозволяє навіть на льоту хапати здобич. Бабка природжений хижак. Ціле літо вона зовсім не співає, а полює – може навіть мальків у водоймах жерти. Є такі істоти, що тільки і роздивляються своїми очима (фасетковими чи людськими) – що б такого ухопити…

9. СКОРПІОН – одинак, що сторониться і чужинців, і найближчих родичів. Злізе скорпіон-підліток з маминої спини, піде в глиб пустелі – і живе сам по собі. Десь чув, що скорпіон харчується один раз на кілька місяців. Їсть наодинці. Живе наодинці. Подорожує сам. З ворогами розбирається теж самотужки.

10. СОНЕЧКО (він же бедрик) – убивця-улюбленець дітей. Саме так. Сонечко – хижак, що харчується іншими комахами, але через унікальну зовнішність користується великою популярністю у дітей. В якійсь мірі символ кіноперсонажів та героїв відеоігр, що вбивають, але фотогенічна зовнішність робить вбивство естетичним і типу не впливає на дитячу психіку. Ага…

11. МУХА – наче і не кусає, але своїм постійним дзижчанням і намаганням зайняти своє місце дістає до сказу. Основний делікатес – гниль і… самі знаєте, що. Вважає нормальним після того, як полазить по гною, завітати до вас на кухню. «Гігієна? Чистота? Інфекція? – ні, не чула!».

12. ХРУЩ – вони не просто так «над вишнями гудуть» – вони гудуть із задоволенням. Хрущ дуже любить молоде листя фруктових дерев і часом не може контролювати власний апетит, після чого ми лишаємося без вишень, абрикосів і грушок. Він справжній мачо. Крупний, груди волохаті, мужньо б’ється головою в скло або безстрашно летить прямо на світло фар. За додаткову плату на автомийці ви позбавитесь наслідків мужності та безстрашності хрущів.

13. РАВЛИК – дуже повільна істота, якій, власне, нікуди спішити. Єдине, що він робить швидко – ховається в свою раковину. Равлик і слимак родичі. Тільки у равлика є хата на спині, а слимак – бомж. Серед людей теж є ті, які думають, що саме наявність нерухомості або рухомості та їх крутість визначає, хто ти по життю. А от моя улюблена Книга говорить, що важливіше серце і внутрішній стан, а не одяг, машина чи дім.

14. П’ЯВКА – краси в ній нуль (принаймні для мене), але деякі люди їй вдячні за лікування. Лайфхак: якщо до вас присмокчеться якась п’явка по своїй волі, а не за рецептом лікаря, посипте їй присоску сіллю – і вона миттю від вас відчепиться. Працює як з реальними п’явками, так і з приставучими людьми. «Сіль – добра річ!»

…Можна продовжувати ще довго – про бджіл і трутнів, сороконіжок, ґедзів, бліх та навіть глистів ))) Але зупинимось на цьому. Нам дійсно є чому повчитися в комах, але важливо пам’ятати, що ми – люди, і повинні людьми залишатися за будь-яких обставин.

You may also like

Коментувати через...