ТІЛЬКИ БІБЛІЯ?

by theOleg

Диваки трапляються. Наприклад, люди, які зневажливо ставляться до освіти, особливо духовної, і проголошують «святу простоту» – буцімто, постулат «Sola Scriptura» значить, що читати потрібно тільки Біблію, і більше нічого – не читати інших духовних книг, не вчитися в семінарії, не проходити ніяких курсів.

Ти теж так думаєш? Поглянь на свою Біблію. Звідки вона взялася, знаєш? Її хтось переклав – з давньогрецької, арамейської, івриту. Хтось редактував переклад. Хтось був професором у перекладача (або перекладачів). Вони ж десь вчилися, правда? Вивчали стародавні мови і мову твого серця. Досліджували богослов’я, історію церкви, філологію.

А де взялися тексти, які перекладач використовував при перекладі? Текстологи вивчали тисячі стародавніх манускриптів, оскільки оригінальні тексти («автографи») до нас не дійшли. Вони звіряли дрібні неточності, що стосувалися здебільшого порядку слів у реченнях, вживанню чи відсутності артикля, механічних описок, щоб зрозуміти, яким був оригінал принаймні на 99.99%.

А де взялися ці манускрипти? Їх шукали, знаходили і досліджували історики-археологи – в темних печерах, у глиняних глечиках, в стінах старовинних будинків, серед мотлоху на східному ринку, купували за великі гроші у спекулянтів.

Часом бувало таке, що під шаром тексту 12-го століття знаходили більш древній текст – пергамен був дуже дорогий, і його часто використовували декілька разів. Сучасна наука допомагає нам робити такі «фокуси» і знаходити давно стерті літери. А це теж люди, які вивчали хімію, фізику, інші дисципліни.

Тримаючи «просто Біблію» в своїх руках, ти стоїш на плечах перекладачів, текстологів, філологів, лінгвістів, упорядників словників, професорів семінарій, істориків, арехологів, бібліотекарів, монахів-переписувачів (так-так, хоч тобі це може і не сподобатися), редакторів, коректорів, верстальників, видавців – сотень і тисяч людей, які сумлінно виконували свою справу і смиренно присвячували її Богу.

Ти не обов’язково маєш отримати вищу духовну освіту. Але варто проявити повагу до людей, яких використав Бог, щоб у тебе була Біблія. Можливо, згадати про них в молитві. І подякувати Господу за Святе Письмо, яке ти тримаєш в руках. Це неоціненний дар.

А можливо, захочеш більше дізнатися про Біблію, Бога, заглибитися в розуміння Євангелії і укріпити свою віру. В такому випадку хороший навчальний заклад допоможе тобі знайти відповіді на багато запитань. Взамін, щоправда, ти отримаєш ще більше питань нових. Але ж це здорово, правда?)

You may also like

Коментувати через...