Запитання чи запити? Дещо про ідею для нової книги

by theOleg

Результат пошуку зображень за запитом "bible question"Біблія – ​​книга запитань.

Значення питань як таких і їх роль в комунікації переоцінити важко. Дуже часто ми використовуємо фразу «мистецтво задавати питання», підкреслюючи цим, що питання подібні медичному скальпелю або шпазі і є потужним інструментом (або зброєю) в умілих руках.

Завдяки правильним питанням детектив розслідує заплутану справу і знаходить злочинця.

Завдяки питанням і огляду лікар може встановити діагноз і визначити лікування для хворого.

Завдяки питанням журналіст веде інтерв’ю і, в залежності від жанру та співрозмовника, намагається зібрати потрібну інформацію, дізнатися ставлення до тієї чи іншої події, виявити внутрішній світ іншої людини.

А чи потрібно розповідати про дитину-«чомучку», якя не втомлюється ставити тисячі питань за день?

Діти виростають, але питання не закінчуються. Приходить час нових питань – дуже глибоких, важливих, таких, що визначають сенс усього життя.

Як шкода, що в інформаційну еру замість запитань ми здебільшого користуємося… запитами. Відправляємо їх тисячами в пошукові системи і не встигаючи переварити (обміркувати, переосмислити і застосувати) отриману відповідь, закидаємо у всесвітню павутину новий запит.

Ми ніби боїмося зупинитися і подумати про важливе.

За два тижні сучасна людина поглинає інформації більше, ніж середньовічний селянин за все своє життя. Але чи можна сказати, що сучасна людина розумніша за свого предка? В жодному разі. Мудрость НЕ в тому, щоб багато знати, а в тому, щоб вміло застосувати те, що відомо.

Замість того, щоб користуватися можливостями нашого часу і, знаходячи найкращу інформацію, робити правильні висновки, отримувати відповіді на найглибші питання, ми створюємо ілюзію інтелектуальності.

Сотні, якщо не тисячі книг стверджують, що Біблія містить відповіді на всі питання людства – ну або на головні питання людства. Дуже детально описується, які навички потрібно використовувати і що таке «активне» читання. Читач Біблії порівнюється з тим же детективом або журналістом, заохочується «допит з пристрастю» по відношенню до того чи іншого біблійного уривку.

Я вірю в те, що Біблія є богонатхненним Письмом і найповнішим одкровенням Божим в цьому світі. Іншими словами, все, що Бог хотів сказати всьому людству або окремій людині, Він сказав на сторінках Біблії.

Але ми повинні відзначити очевидний факт: Біблія не тільки відповідає на питання, але і задає їх. Бог, Автор Біблії і наш Творець, має на це повне право. Немає нічого поганого в тому, що ми задаємо Богу і Біблії питання. Але як мінімум неввічливо, що зі свого боку ми ігноруємо питання, які Бог задає нам.

Насмілюся сказати більше. Ми думаємо, що наше життя зміниться, коли отримаємо відповіді на свої питання. Насправді життя почне змінюватися, коли ми почнемо чесно відповідати на питання Бога.

Згадаємо головного героя Біблії (персонажів багато, Герой один) – Ісуса Христа. Скільки разів Він задавав питання – учням, фарисеям, римлянам, грішникам, самарянці, Никодиму, у храмі, під час прогулянки, під час проповіді, за святковим столом?

Ці роздуми підштовхнули мене до того, щоб зібрати в окремий файл питання, що знаходяться в Біблії. За допомогою сучасних біблійних додатків я потратив на це в кількадесят разів менше часу, ніж знадобилося б цілому монастирю XII століття (знову Середньовіччя, ага…).

У мене вийшов файл з більш ніж трьома тисячами рядків. Я опрацював його (здебільшого просто прибрав повтори і скоротив ті питання, що стосуються конкретної ситуації), і в мене вийшло… 365 питань.

Тут потрібно пояснити, що в давньогрецьому письмі (Новий Завіт) не було розділових знаків, а в давньоєврейському (Старий Завіт) не було навіть голосних букв. Наскільки можна довіряти перекладеним текстам і перекладачам, які ставили знаки питання, яких нема в оригінальному тексті?

Думаю, можна. Оскільки вся Біблія є суцільним питанням, на яке має відповісти кожна людина.

Саме зараз я почав працювати над тим, щоб на основі цих 365 питань зробити книгу – збірку текстів, що допомогли б роздумувати про ці питання і за можливості давати на них відповідь. Щиро сподіваюся, що книга вийде найближчим часом, ви зможете її отримати і це принесе вам духовну користь. Якщо вас зацікавив проект і ви хотіли би якимось чином посприяти в його реалізації – молитвою, співавторством чи матеріально – напишіть мені, буде класно зробити це в команді.

А мій сьогоднішній подарунок – питання, відібрані з перших книг Біблії – П’ятикнижжя Мойсея, та з останньої книги Біблії – Апокаліпсису, в російському Синодальному перекладі. Найближчим часом додам українською мовою (пер. Огієнка чи Хоменка).

  • Бытие 3:1 И сказал змей жене: подлинно ли сказал Бог: не ешьте ни от какого дерева в раю?
  • Бытие 3:9 И воззвал Господь Бог к Адаму и сказал ему: [Адам,] где ты?
  • Бытие 4:9-10 И сказал Господь [Бог] Каину: где Авель, брат твой? Он сказал: не знаю; разве я сторож брату моему? И сказал [Господь]: что ты сделал?”
  • Бытие 15:2 Аврам сказал: Владыка Господи! что Ты дашь мне?
  • Бытие 18:14 Есть ли что трудное для Господа?
  • Бытие 18:23 И подошел Авраам и сказал: неужели Ты погубишь праведного с нечестивым [и с праведником будет то же, что с нечестивым]?
  • Бытие 22:7 И начал Исаак говорить Аврааму, отцу своему, и сказал: отец мой! Он отвечал: вот я, сын мой. Он сказал: вот огонь и дрова, где же агнец для всесожжения?
  • Бытие 29:25 И [Иаков] сказал Лавану: что это сделал ты со мною? не за Рахиль ли я служил у тебя? зачем ты обманул меня?
  • Бытие 32:29 Спросил и Иаков, говоря: скажи [мне] имя Твое. И Он сказал: на что ты спрашиваешь о имени Моем?
  • Бытие 39:9 нет больше меня в доме сем; и он не запретил мне ничего, кроме тебя, потому что ты жена ему; как же сделаю я сие великое зло и согрешу пред Богом?”
  • Бытие 41:38 И сказал фараон слугам своим: найдем ли мы такого, как он, человека, в котором был бы Дух Божий?
  • Исход 3:11 Моисей сказал Богу: кто я, чтобы мне идти к фараону [царю Египетскому] и вывести из Египта сынов Израилевых?
  • Исход 4:11 Господь сказал [Моисею]: кто дал уста человеку? кто делает немым, или глухим, или зрячим, или слепым? не Я ли Господь [Бог]?
  • Исход 13:14 И когда после спросит тебя сын твой, говоря: что это? то скажи ему: рукою крепкою вывел нас Господь из Египта, из дома рабства
  • Исход 15:11 Кто, как Ты, Господи, между богами? Кто, как Ты, величествен святостью, досточтим хвалами, Творец чудес?
  • Исход 16:7 и утром увидите славу Господню, ибо услышал Он ропот ваш на Господа: а мы что такое, что ропщете на нас?
  • Исход 33:16 ибо по чему узнать, что я и народ Твой обрели благоволение в очах Твоих? не по тому ли, когда Ты пойдешь с нами?
  • Левит 25:20 Если скажете: что же нам есть в седьмой год, когда мы не будем ни сеять, ни собирать произведений наших?
  • Числа 13:19-21 осмотрите землю, какова она, и народ живущий на ней, силен ли он или слаб, малочислен ли он или многочислен? и какова земля, на которой он живет, хороша ли она или худа? и каковы города, в которых он живет, в шатрах ли он живет или в укреплениях? и какова земля, тучна ли она или тоща? есть ли на ней дерева или нет?
  • Числа 22:28 И отверз Господь уста ослицы, и она сказала Валааму: что я тебе сделала, что ты бьешь меня вот уже третий раз?
  • Второзаконие 3:24 ибо какой бог есть на небе, или на земле, который мог бы делать такие дела, как Твои, и с могуществом таким, как Твое?
  • Второзаконие 10:12 Итак, Израиль, чего требует от тебя Господь, Бог твой?
  • Откровение 5:2 И видел я Ангела сильного, провозглашающего громким голосом: кто достоин раскрыть сию книгу и снять печати ее?
  • Откровение 6:10 И возопили они громким голосом, говоря: доколе, Владыка Святый и Истинный, не судишь и не мстишь живущим на земле за кровь нашу?
  • Откровение 7:13 И, начав речь, один из старцев спросил меня: сии облеченные в белые одежды кто, и откуда пришли?
  • Откровение 15:4 Кто не убоится Тебя, Господи, и не прославит имени Твоего? ибо Ты един свят. Все народы придут и поклонятся пред Тобою, ибо открылись суды Твои.

You may also like

Коментувати через...